Riemersma & Partners
Contact:
  • Home
  • Dienstverlening
    • Arbo
    • Dienstverleningsdocumenten
  • Organisatie
  • Visie
  • Nieuws
  • Contact

Fundamentele herziening waardeoverdracht uitgesteld tot zomer 2015

20/11/2014

0 Reacties

 
Staatssecretaris Klijnsma heeft de Tweede Kamer medegedeeld dat het onderwerp herziening van waardeoverdracht verder in behandeling wordt genomen, nadat de parlementaire behandeling van het financieel toetsingskader is afgerond.
Volgens Klijnsma is het onderzoek naar de herziening van waardeoverdracht de afgelopen periode stil komen te liggen vanwege prioritering in de capaciteitsinzet. Vanaf januari 2015 is hiervoor capaciteit beschikbaar. In het kader van de herziening van de waardeoverdracht zal Klijnsma ook ingaan op de vraag over de exitvoorwaarden bij aflopende uitvoeringsovereenkomsten met huidige pensioenuitvoerders die waardeoverdracht kunnen blokkeren. Klijnsma streeft ernaar voor de zomer van 2015 een brief te sturen naar de Tweede Kamer over de uitkomst van het onderzoek.

De herziening van waardeoverdracht moet zorgen voor een vereenvoudiging van de processen bij waardeoverdracht. Zo zal niet de waarde van de pensioenaanspraken worden overgedragen, maar de gefinancierde waarde daarvan. Op het moment dat deze herziening in werking treedt, vervalt ook de tijdelijke beperking van de plicht tot waardeoverdracht bij bijbetalingslasten die vanaf 2013 voor kleine werkgevers geldt.

Bron: Nederlands Pensioenbureau, Rijksoverheid

0 Reacties

Wetsvoorstel Versnelde verhoging AOW-leeftijd ingediend bij Tweede Kamer

20/11/2014

0 Reacties

 
Op 17 november 2014 is het Wetsvoorstel Versnelde verhoging AOW-leeftijd aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel geeft uitvoering aan het Regeerakkoord ‘Bruggen slaan’. Daarin staat dat de AOW-leeftijd vanaf 2016 wordt verhoogd naar 66 jaar in 2018 en naar 67 jaar in 2021. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting. Het nieuwe wetsvoorstel brengt na 2015 een versnelling aan in het tempo waarmee de AOW-leeftijd wordt verhoogd als gevolg van de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd (Wet VAP).
Voor werknemers die per 1 januari 2013 reeds deelnemen aan een vut- of prepensioenregeling, en zich niet hebben kunnen voorbereiden op de versnelde AOW-leeftijdsverhoging, is een overbruggingsuitkering aangekondigd.

In lijn met deze versnelde verhoging van de AOW-leeftijd, wordt ook de mogelijkheid aangepast om in de tweede pijler een fiscaal gefaciliteerd deelnemingsjarenpensioen op te bouwen. Dit onder bepaalde voorwaarden in aanvulling op het ouderdomspensioen. De naam van dit ‘40-deelnemingsjarenpensioen’ zal worden gewijzigd in ‘deelnemingsjarenpensioen’.

Het wetsvoorstel is voor een uitvoeringstoets voorgelegd aan de Sociale verzekeringsbank (SVB). De SVB geeft in haar uitvoeringstoets aan dat de gevolgen van het wetsvoorstel beperkt zijn. Volgens de SVB wordt de huidige systematiek van de leeftijdsverhoging niet aangepast, maar wordt de leeftijdsverhoging slechts sneller ter hand genomen. Voor de SVB betekent dit beperkte aanpassingen van het systeem. Ook is het wetsvoorstel voorgelegd aan de Inspectie SZW voor een toezichtbaarheidstoets. Het wetsvoorstel heeft de Inspectie SZW geen aanleiding gegeven tot het maken van opmerkingen met betrekking tot de toezichtbaarheid.

Bron: Nederlands Pensioenbureau, Rijksoverheid
0 Reacties

Raad van State kritisch over wetsvoorstel werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

14/11/2014

0 Reacties

 
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. 

Het wetsvoorstel past enige arbeidsrechtelijke bepalingen aan die een belemmering kunnen vormen voor werknemers en ambtenaren die na de AOW-gerechtigde leeftijd willen blijven werken. Het wetsvoorstel is op 11 november 2014 bij de Tweede Kamer ingediend, waarmee het advies van de RvS openbaar is geworden.
Inhoud wetsvoorstel
Het wetsvoorstel versoepelt de regels voor werken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Zo wordt de periode waarin het loon van zieke werknemers door de werkgever moet worden doorbetaald, teruggebracht van 104 naar 6 weken. Verder worden de regels voor ontslag versoepelt en regelt het wetsvoorstel dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd automatisch eindigt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Advies
De Afdeling advisering heeft de volgende bevindingen in haar advies opgenomen: 

• Het wetsvoorstel maakt onderscheid naar leeftijd. Op grond van (Europese) regelgeving is dat onderscheid alleen gerechtvaardigd en redelijk als de maatregel passend en noodzakelijk is; 

• Nut en noodzaak van het wetsvoorstel worden onvoldoende aangetoond in de toelichting op het wetsvoorstel. Zo is de aard en omvang van het probleem dat het wetsvoorstel moet oplossen niet duidelijk. Volgens de Afdeling advisering is bijvoorbeeld het ontslag van rechtswege bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd niet passend en noodzakelijk. Bovendien wijst de Afdeling advisering op het averechtse effect van het wetsvoorstel op de arbeidsmarktpositie van ‘50-plussers’. De Afdeling advisering meent dat het wetsvoorstel moet worden heroverwogen; 

• De Afdeling advisering onderschrijft de beperking van de loondoorbetaling bij ziekte van 104 naar 6 weken. Een belangrijke overweging hierbij is dat een motief voor de loondoorbetaling bij ziekte het beperken van een beroep op de wettelijke arbeidsongeschiktheidsregelingen is. Dat motief is bij ‘65-plussers’ niet aan de orde, omdat zij niet onder de sociale verzekeringsregelingen vallen. De Afdeling advisering wijst echter wel op het risico dat verzekeraars deze groep oudere werknemers uitsluiten van de mogelijkheid tot het herverzekeren van het ziekterisico voor werkgevers. In de toelichting op het wetsvoorstel zou hierop moeten worden ingegaan.

De samenvatting van het advies vindt u op de website van de Raad van State.

Bron: Nederlands Pensioenbureau, Raad van State
0 Reacties

    Riemersma & Partners

    arbeidsvoorwaarden 
    en risicobeheer

    Nieuwsarchief

    Maart 2016
    Februari 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    November 2013
    September 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013

    Categoriën

    Alles
    Aansprakelijkheid
    Aanzegplicht
    AOW Leeftijd
    AOW-leeftijd
    APF
    Arbeidsmarkt
    Arbeidsongeschiktheid
    Arbeidsovereenkomst
    Arbeidsvoorwaarden
    Arbo
    Beroepsbevolking
    Bestuurder
    Bijbetalingsplicht
    Communicatie
    Concurrentiebeding
    Dekkingsgraad
    Doorbeleggen
    Flexwerkers
    Franchise
    Indivudele Waardeoverdrachten
    Korting Pensioenaanspraken
    Levensverwachting
    OBR
    Ontslagrecht
    Opbouwpercentage
    Oproepovereenkomst
    OR
    Oudedagssparen
    Overbruggingsregeling
    Overdrachtsdatum
    PEB
    Pensioen
    Pensioen 1-2-3
    Pensioenfondsen
    Pensioeninformatie
    Pensioeningang
    Pensioenknip
    Pensioenopbouw
    Pensioenopbouw Zelfstandigen
    Pensioenpremie
    Pensioenstelsel
    Pensioenverlaging
    Pensioenwet
    Premiestaffel
    Proeftijd
    Prognosetafel
    Rekenrente
    Riemersma & Partners
    Ringfencing
    Risicobeheer
    Risicobenadering
    Shoprecht
    Sociaal Akkoord
    Startersregeling
    Vangnetters
    Variabele Beloning
    Verplichtstelling
    'vroegpensioen'
    Waardeoverdracht
    Werkloosheid
    Wet Bpf 2000
    Wet Gelijke Behandeling
    Wet VAP
    Wet Werk En Zekerheid
    Witteveenkader
    WOR
    Ww
    WWZ
    Ziektewet
    Zzp

    RSS-feed


Oranjestraat 11 

7051 AG Varsseveld
0315 231 430 

info@riemersma-partners.nl
Foto